Domácími prostředky k čisté troubě

Hospodyňky i kuchaři to znají velmi dobře. Všude to prská a lítá, na sporáku, v pánvičce i troubě. Po vydatném sytém jídle se musí samozřejmě nádobí umýt a uklidit. Ani kuchyňské spotřebiče neuniknou této fázi čištění. Hlavně sporák a troubu bychom neměli čistit jednou za čas, ale pravidelně, potažmo po každém vaření. V takovém případě je k tomu potřeba účinných odmašťovacích prostředků, jejichž nákup se může hodně prodražit. Navíc, ne vždy opravdu fungují. Proto pravá hospodyňka má svá tajná kouzla v podobě domácích prostředků, které jsou běžně dostupné nejenom v kuchyni.

kachlová kuchyně

Důležitým fíglem je nepoužívat drátěnku. V žádném případě neklekejte před troubu s drátěnkou v ruce. Trouby i plechy mají totiž speciální úpravu povrchu a ošetření, které usnadňuje pečení i vaření. Drátěnka může tento hladký povrch poškodit a způsobí tím, že se budou nečistoty lepit na útroby trouby. Proto bychom měli zvolit raději měkký hadřík. Ani houbička na nádobí není vhodným pomocníkem. Ideální čas na čištění trouby je nejlépe po každém pečení, dokud je povrch ještě teplý, nikoliv horký, a než se mastnota připeče. Stačí povrch omýt teplou vodou se saponátem nebo trochou citronové šťávy. K takovému úkonu se ale odhodlá málokdo, většinou trouba stihne vychladnout dřív, než se k čištění dostaneme. Mezi další suroviny patří i jedlá soda, kypřící prášek nebo ocet. Pokud je tedy trouba zašpiněná, můžeme ji předehřát na přijatelnou teplotu, abychom se nepopálili a čištění opakovat.
knoflíky sporáku

Čarování v kuchyni není jenom o jídle, ale také o úklidu. Fíglů, jak si usnadnit čištění trouby, je několik. Například horká voda s citronem dobře fungují na čerstvé připáleniny a mastná místa, protože vlivem kyselé šťávy uvolní nečistoty a následné umytí je snadnější. Stačí jen do pekáčku nalít vodu s citronovou šťávou a při 160°C zavřít do trouby, aby se nám začala vařit a vypařovat. Po 15 minutách troubu vypneme a počkáme, než vše vychladne. Následně můžeme setřít jemným hadříkem. Tajemství čisté trouby se také skrývá v kypřícím prášku do pečiva. Ten smícháme v misce s teplou vodou a vzniklou pastou potřeme dvířka, necháme působit hodinu a poté setřeme vlhkým hadrem do úplné čistoty.

 


Category Nezařazené