Na pultech s ovocem a zeleninou

Bohatou nabídku ovoce a zeleniny během celého roku oceňují všichni milovníci zdravého životního stylu. Exotické ovoce, na které se v časech minulých stály fronty, je samozřejmostí. Banány, melouny, hroznové víno, kaki, pomeranče, ananasy, avokádo, granátová jablka, datle, fíky, líčí, opuncie… Dokonce i jahody, borůvky či maliny je možné servírovat na vánoční stůl.

 Ovoce a zelenina na pultech

Najde vše potřebné v dnešní době opravdu každý

 

Pro milovníky zeleniny je nabídka v současné době opravdu bohatá. Vedle okurek, květáků, rajčat, celeru, mrkve, petržele či brokolice je možno vybírat i z dalších zdravých a chutných druhů. Sladké brambory – topinambury, které jsou vhodné hlavně jako příloha pro diabetiky, pastinák – který působí proti kornatění cév, mangold – jehož listy lze konzumovat syrové, jako součást salátu. Endivie je považována za léčivou rostlinu k posílení jater a upravit se dá rovněž jako salát, anebo uvařit, s bramborovou přílohou. Na pultech je v současné době jenom dýní na deset druhů Mezi ty nejoblíbenější patří:
Zdravý talíř s ovocem a zeleninou

Dýně Hokaido – po dozrání má sytě oranžovou barvu, oblíbená je pro svoji oříškovou chuť, dodává tělu mnoho vitamínů a minerálů a jako jediná se nemusí před tepelnou úpravou loupat.

Špagetová dýně – patří mezi největší plodící dýně, její zajímavá vláknitá dužina po tepelné úpravě nahrazuje špagety, použít ji lze i místo nudlí do polévky.

Dýně žaludová – chutná je i za syrova, roste na keřích a tvarem připomíná spíše jahodu než dýni, zahradníci ji oceňují pro její nenáročnost na půdu i prostor.

Muškátová dýně – pochází z jižního Mexika a je náročná na teplo, dozrálé plody mají krémovou až nahnědlou barvu, dužinu má oranžovou a velmi výživnou.

Máslová dýně – má hruškovitý tvar a oplývá velkým podílem dužiny a málo semeny, je velmi náročná na teplo a v Evropě se nepěstuje.

Velkoplodá dýně Goliáš – se kvůli vysokému obsahu vody nehodí k dlouhodobému skladování, je vhodná k zavařování i k výrobě džemů.